Informācija presei

Latvijas aviokompānijas aicinātas neizmantot Irākas un Irānas gaisa telpas

Valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA), izvērtējot tās rīcībā esošo informāciju un secinot, ka Irākas un Irānas gaisa telpas izmantošana rada draudus civilās aviācijas gaisa kuģiem, nosūtījusi rekomendācijas vēstuli Latvijas aviokompānijām neizmantot iepriekšminēto valstu gaisa telpas.

CAA ir veikusi pieejamās informācijas par situāciju Irānas un Irākas gaisa telpā analīzi un konstatējusi, ka saistībā ar konflikta pastiprināšanos starp reģionā esošajiem militārajiem spēkiem pastāv draudi civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri šķērso Irākas un Irānas gaisa telpas. Ir pamats bažām, ka civilās aviācijas gaisa kuģi var tikt kļūdaini identificēti kā konfliktējošo pušu gaisa kuģi un militāro konfliktu rezultātā uzbrukums var tikt veikts pret civilās aviācijas gaisa kuģi.

CAA nosūtījusi rekomendācijas vēstuli visām Latvijas aviokompānijām ar aicinājumu atturēties no Irākas un Irānas gaisa telpas šķērsošanas līdz situācijas noskaidrošanai. Latvijas aviokompānijas, kas līdz šim izmantojušas Irākas un Irānas gaisa telpas, aicinātas pārplānot savus lidojuma maršrutus.

Vienlaikus CAA aicina pasažierus izvērtēt drošības riskus, plānojot savus lidojumus. CAA atgādina, ka gan Latvijas, gan citu valstu aviokompānijas ir aicinātas nešķērsot Irākas un Irānas gaisa telpas, tādējādi ierobežojumi var radīt situācijas, ka pasažieriem ir apgrūtinātas iespējas pamest konkrēto valstu teritorijas. Ar Ārlietu ministrijas ieteikumiem drošības jomā dažādu valstu apmeklēšanā var iepazīties tās mājas lapā www.mfa.gov.lv.

Aivis Vincevs Valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” Komunikācijas vadītājs Tālr.: 60001672 e-pasts: aivis.vincevs@caa.gov.lv